dijous, 7 de maig del 2015

Per anar fent boca (2015)

   

Ja hi tornem a ser. 'La Setmana' de la Poesia de Barcelona 2015 comença el proper dia 12 de Maig però ahir ja es va presentar l’edició d’enguany al Palau de la Virreina, a través del Tinent d’alcalde de Cultura Jaume Ciurana i els Directors de la Setmana, D. Sam Abrams i Teresa Colom. Moltes coses. A baix, guiris i l’exposició de Sophie Calle. A dalt, periodistes i ponents, torn de preguntes, aclarir alguns dubtes. També s’ha donat a conèixer el nom del guanyador del premi de Poesia dels Jocs Florals de Barcelona 2015, que ha recaigut en Miquel de Palol per l’obra Dos cors peruna bèstia. L’autor també hi era i ha explicat algunes claus del llibre. ‘La Setmana’ de poesia s’estrenarà justament amb l’entrega de dit premis (al Saló de cent de l’Ajuntament) i la presentació de l’Anuari Poètic, que aquest any ha anat a càrrec d’Ada Castells. També se’ns ha fet saber la voluntat de seguir amb la línia d’anar alternant periòdicament la direcció, per la qual cosa, a partir del 2016, Manuel Forcano prendrà el relleu de D. Sam Abrams com a codirector del festival. 

I bé, la programació és prou extensa així que recomano mirar el programa complet (aquí el podeu consultar). Mirin, mirin. Des del blog, apuntarem alguns dels fils conductors d’enguany, ni que sigui a grans trets, per a fer una mica de mapa i anar fent boca:

La idea central –que no l’única- de ‘La Setmana’ 2015 giravolta al voltant del concepte que els organitzadors en resumit en l’expressió: “Poesia total!”: “poesia com a batec humà”, que vol abraçar les inquietuds i necessitats d’entendre’s i de comunicació, i que, per això, pretén traspassar generacions, gèneres i disciplines. Al costat dels actes més diguem-ne heterodoxes, de tall clàssic, trobarem poesia mesclada amb òpera, amb tango, amb teatre, amb tots d'espectacles musicats, algunes veus dels país llegides amb malabaristes de fons, trobarem poesia i natura de jardí, poesia evocada des de les valls d’Andorra i els Pirineus, un recorregut per la poesia anglesa (en original i traduïda,) poesia i nit, poesia i cinema, propostes que recuperen poetes i, és clar, poesia a pèl i també poesia per a totes les edats (d’aquella que va dels sis als sis-mil anys) i de caràcter més diguem-ne familiar, a través dels espectacles La lluna la Pruna i Qui no sap riure no sap viure i, també amb recitals com Generacions: poesia i família, on el tema familiar, la tribu, serà punt de partida per a parlar de la resta de coses. Trobarem un seguit d’actes enfocats a donar visibilitat a  les editorials emergents de poesia del nostre país a través de tres actes diferents on cada editorial (en una mostra que consistirà en tres actes on assistiran dues editorials per sessió) portarà poetes del seu catàleg.  Per altra banda, i aprofitant el centenari de l’Hospital del Mar, es presentarà l’espectacle Poesia i cos: teixit, des don es pretén donar veu, des de la poesia, a fets íntimament lligats a l’hospital com són  la malaltia i  la maternitat, entre d’altres.
Més coses. En l’apartat de concerts, trobarem des de Pau Riba fent una interpretació molt personal del ‘fet poètic’ fins a un homenatge a Ovidi: L’Ovidi. Poema sense acabar, amb muntatge poètic i musical.  

Ah! Remarcar també que enguany ‘La setmana’ disposarà de dos nous espais per a celebrar els seus actes: els Cinemes Girona, que acolliran un cicle de poesia i cinema, i el Planetari del CaixaFòrum, on s’evocaran temes més diguem-ne llunàtico-noctambulians. 
   
Per altra banda, el mateix dia de la cerimònia d’entrega del premi dels Jocs Florals de poesia de Barcelona 2015, i a banda els habituals parlaments, entrega del premi i la lectura del Balanç poètic, es retrà un homenatge al poeta David Sanahuja i Yll, en motiu del centenari del seu naixement. En el marc d’homenatges i commemoracions, al marge del comentat a l'Ovidi, també es recordarà l’obra del poeta Jesús Lizano, en un espectacle amb un pròleg poètic de Giavanni Nadiani i que comptarà amb recitadors i titellaires; la figura de Walt Whitman a través de l’espectacle Whitmaníacs!; l’obra i figura del recentment desaparegut Jaume Vallcorba, on a més d’entrar en la figura de Vallcorba com a editor, també es tractarà la seva vessant com a traductor, crític i fins i tot com a poema amagat en els anys de diguem-ne joventut. Per altra banda, l'editorial Quaderns Crema, fundada pel mateix Vallcorba, obrirà les seves portes per aquells que s’hi vulguin acostar i conèixer-la més de prop. Finalment es commemorarà també els 50 anys del Premi Amadeu Oller, que ha ajudat a donar a conèixer poetes ‘joves’ avui ‘consolidats’. I encara, ja fora dels actes de 'La setmana', val la pena destacar l'homenatge que es farà al recentment traspassat Francesc Garriga al Club Muntanyenc de Sant Cugat

Seguint la premissa de l’any passat, tots els actes seran gratuïts a excepció de la nit al Palau del darrer dia, on es celebrarà el Festival Internacional de Poesia, que enguany arriba a la seva edició número 31, i que comptarà amb  la presència dels poetes Carles Camps Mundó, Ewa Lipska, Elena Medel, Sharon Olds, Montserrat Rodés i Charles Simic.
  
I bé, a banda de tot lo comentat també podreu trobar, a Barcelona, diferents actes paral·lels a ‘La setmana’, en una ciutat on sempre hi passen coses. Només a tall d’exemple: l'estrena de l'obra de Narcís Comadira L'hort de les oliveres al TNC, i dirigida per Xavier Albertí; o coses com aquestes i aquestes altres el dia 11, sobre traducció de poesia; o els llocs habituals com l’Horiginal, que el proper dimecres continuarà amb la seva programació habitual i ininterrompuda. Hi haurà més coses, és clar, tant des de dins com des de fora de tot l’assumpte. Des d’aquí anirem informant puntualment, en la mesura que el do de l’omnisciència ho permeti.  

I encara, recordar tota la poesia constreta als llibres, disseminada per biblioteques i  llibreries i als racons ensangonats d’arreu. Ja se sap, les pedres precioses cal anar-les a buscar. Des del blog s’intentarà doncs fer una pesca del que va surant  i passant per aquí i per allà per a mirar de mantenir-vos informats de tot. A partir d’aquí: sobre gustos colors. Cal triar i remenar, i estar al cas. Queden avisats.


Siguin tots i totes benvinguts i benvingudes!

L’apuntador. 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada