dimecres, 29 d’abril del 2015

Benvinguts a la Setmana de la Poesia de Barcelona 2015!

  
Indubtablement, Barcelona mereix, de ple dret, un lloc destacat entre les ciutats més literàries de l'Europa actual. Al llarg de l'any, el calendari cultural de la ciutat és ple d'activitats -fires, festivals, congressos, trobades, jornades, conferències, debats, presentacions, lectures, articles, ressenyes, crítiques, programes televisius- que giren a l'entorn de l'escriptura, l'edició i la divulgació de literatura.
En el cas concret de la poesia, hem de dir que la Barcelona actual és una ciutat que bull de gener a desembre. Durant els darrers anys, el volum d'actes poètics ha desbordat les possibilitats reals del calendari, de manera que qualsevol dia s'ha convertit en un moment oportú per muntar algun esdeveniment relacionat amb la poesia.
Un cop l'any, sempre a la primavera, arriba la Setmana de la poesia de Barcelona. Set dies farcits de tota mena de propostes centrades en la poesia. En conjunt, la Setmana de la Poesia de Barcelona és una gran celebració pública que vol destacar la importància innegable de la poesia en les vides de les persones, en la vida de la ciutat i en la vida del sistema literari del país. En definitiva, la Setmana de la Poesia de Barcelona és el gran mostrari que ens fa visibles la diversitat i la vitalitat i l'excel·lència de la poesia catalana d'ara, i ens apropa veus potents del panorama internacional. A més, la Setmana de la Poesia de Barcelona encarna de manera intensiva i concentrada l'esperit de dedicació abrandada a la poesia que es percep a la ciutat tota la resta de l'any.
Tal com ha passat en altres edicions recents, el gran ventall d'activitats de la Setmana de la Poesia de Barcelona 2015 està vertebrat per una idea central. La idea central de l'edició d'aquest any es pot resumir en l'expressió "Poesia total!": poesia a les venes dels llunàtics, dels balladors de tango, de la soprano, de l'acròbata; poesia a les venes de qui es mira al mirall i hi veu un cos que no reconeix; a les venes del cinema, a les dels infants i a les dels versos de poetes que ja no hi són. Un programa que vol destacar l'extraordinària diversitat, pluralitat i riquesa de la poesia, indestriable del teixit de la resta de les arts. Un programa que fa evident que la poesia catalana és diversa, plural i rica des de tots els angles possibles: orientacions estètiques, formats discursius, blocs generacionals, presència indistinta d'homes i dones, possibilitats editorials... De totes les formes literàries, la poesia és inqüestionablement la que expressa, representa i retrata millor el pols de la vida i la societat en aquests moments tan paradoxalment crítics i prometedors.

D. Sam Abrams i Teresa Colom
(Directors de la Setmana de la Poesia de Barcelona)
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada