diumenge, 1 de maig del 2016

0. Per anar fent boca


Benvolguts tots i totes,

Ja hi tornem a ser. Heus aquí una nova edició del Barcelona Poesia, escalfant motors, enguany la dinovena, que comença oficialment el proper 4 de maig. Tanmateix, i com ja va sent habitual, aquest divendres dia 29 el Palau de la Virreina va acollir la presentació de l’edició d’aquest any, amb la presència de la comissionada de cultura, Berta Sureda, i els Directors del Barcelona Poesia; Teresa Colom i Manuel Forcano, entre d’altres. També els acompanyà el guanyador del premi de Poesia Jocs Florals de Barcelona 2016, que es va donar a conèixer en la mateixa roda de premsa, i que enguany ha recaigut en el poeta i professor Eduard Sanahuja per l’obra Teories del no. Dit premi s’entregarà el proper dia 4 al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, i, juntament amb la presentació de l’Anuari Poètic -que aquesta any  ha anat a càrrec del crític literari i editor Jordi Marrugat-, donarà el tret de sortida al Barcelona Poesia 2016Una edició que es caracteritza per la seva 'diversitat', sense ancorar-se a una temàtica concreta.
A continuació, cinc cèntims dels continguts. Per descomptat, la programació és un xic extensa així que recomano consultar el programa complet (clicant aquí). Passin, vegin i triïn. Veuran que enguany s’aposta per fer del Verger del Museu Frederic Marès (a partir d’ara El Marès) el centre neuràlgic, epicentre del sisme poètic amb el que es pretén omplir la ciutat. Metàfora barata. Així les coses: el verger acollirà un recital cada dia i un “Marché” o fira de llibres de poesia (del dimecres 4 al dilluns 9, de 11.00h a 22.00h) que pretén ser punt de trobada i sortida entre poetes i lectors, espectadors, gent de la faràndula en general i “guiris” en particular.
Anem a pams. En primer lloc, el recinte acollirà diferents recitals durant les tardes i els vespres (a partir de les 18h i fins aproximadamentles 20h i escaig, depenent de l'acte) que mesclaran part del parnàs del país: així les coses, la proposta de cada sessió és donar veu a un/a poeta diguem-ne ‘sènior’ (o entrat en anys) al costat de tres de més joves (o no tan joves però anomenats igualment ‘joves’), en una mescla diguem-ne força eclèctica i per a tots els gustos. Noms de poetes diguem-ne consagrats com Feliu Formosa, Enric Casasses, Miquel de Palol, o d’altres com  Francesc Parcerisas, Antoni Clapés, Josep Piera i Carles Duarte, al costat de la nova fornada d’autors (quedem d’acord que quan digui autors em refereixo a autors i autores indistintament): Laia Noguera, Héctor Bofill, Sonia Moll, Tomas Arias, Joan Duran, Mireia Vidal-Comte o Pep Joan Armengol, entre molts d’altres. El Verger del Marès també acollirà tres homenatges: el que es farà el divendres dia 6 a la memòria la tristament desapareguda AnnaDodas; el del diumenge dia 8 al poeta lleidadà Carles Hac Mor, que ens va deixar recentment; i, coincidint amb la celebració de l’Any Llull en el setè centenari de la mort de l’autor i pensador, el dimecres 4 acollirà l’espectacle musical titula Cos a cos, basat en el Llibre d’Amic i Amat de Ramon Llull, i que comptarà amb la participació de: Biel Mesquida, Pepa Lopez i Carme Callol. 
En l’apartat d’Homenatges, a més dels esmentats, també es retrà lloança a:
-Jaime Gil de Biedma, amb l’espectacle Las Rosas de papel, que anirà a càrrec de l’autor Pep Munné i la cantant Silvia Comas  i que es representarà al TNC.
-Montserrat Roig. Per a commemorar els 25 anys de la seva mort, el Recinte Modernista de Sant Pau albergarà l’espectacle 25 anys sense Montserrat Roig, que comptarà amb la participació de Pilar Aymerich, Ignasi Riera, Monste Guallar i Marta Pessarrodona.
I seguim encara al Marès perquè, el diumenge 8, el verger matinarà amb la vena satírica dels poemes de Josep Pedrals i Miquel Àngel Joan, Llonovoy.

També es comptarà amb la resta d’espais habituals: La Pedrera (amb una lectura de poemes, el dijous 5, per part de Joan Margarit i Ievgueni Ievtuixenko), la Casa Orlandai (que el  divendres dia 6 acollirà l’espectacle Volver antes que ir de Flavia Company (i que enguany el presenta per partida doble: també el podreu veure el dimecres dia 4 a la Casa Elizalde)), la Biblioteca Mercè Rodoreda ( que el dimarts 10 acollirà una lectura dels poetes José Luis Peixoto i Fernando Pinto do Amaral), etc. 
I, juntament amb els esmentats, d’altres espais recuperats o de nous, com són: el centre Cívic Casa Golferichs (que acollirà l’espectacle Maleïts poetes on Sílvia Bel que, acompanyada de Carles Beltrán al piano i de Llúcia Vives al cant, recitarà una llista de poetes la veritat dels quals, diuen, regira vísceres); l’I.E.C.: la nit de divendres s'hi celebrarà l’espectacle Herois d’aquesta nit (que comptarà amb la participació de Nacho Vegas (atenció: recitarà, no és un concert. Quedi clar.) acompanyat de tres veus més: David Castillo, Eva Vaz i José Luís Piquero); la nit de dissabte el concert-recital El nus, la flor (que és alhora un recull de poemes inèdits d'Enric Casasses i un cicle original de música al voltant d'aquest recull). Finalment, es comptarà amb l’espai de Sant Pau del Camp per acollir el concert I cremo tot en cant, que és, segons ens diuen: missa lliure, exercici espiritual i antologia de texts místics, tot a la vegada, i amb la participació de Martí Sales, Elisabeth Roma i Oriol Rigau.

El Barcelona Poesia d’enguany també inclourà activitats infantils. Algunes seran d’excés lliure per a tothom, com l’espectacle Infantil ‘Escudella de família’ basat en poemes de Miquel Desclot i que es realitzarà el proper dissabte dia 7 a la Biblioteca Sagrada Família. D’altres estaran obertes només a Instituts. En aquest sentit, els propers dies 5 i 6 es projectarà als Cinemes Girona la pel·lícula Romeu i Julieta, acte dinamitzat per Jaume C. Pons Alorda.

Més novetats. A més a més del “Marché” de poesia comentat, el Barcelona poesia 2016 acollirà un parell d’exposicions: Versos a peu de carrer ubicada a la Rambla de Guipúzcoa, i l’exposició L’atzar és breu, de Toni Moreno, situada al Palau de la Virreina. Ambdues exposicions duraran tota la setmana.

Com ja és habitual, tots els actes seran gratuïts a excepció de la nit de cloenda al Palau de la Música, on es celebrarà el Festival Internacional de Poesia que enguany arriba a l’edició nª 32 i que comptarà amb la presentació dels poetes: Joumana Haddad, Easterine Kire, Mohsen Emadi, Violet Grigoryan, Mireia Calafell i Francisco Brines. en una clara mostra de que, en paraules de Forcano, es vol donar veu a poetes que "reflecteixen aquest mon nostre tan dramàtic on hi ha tanta gent que pateix i que s'han de desplaçar per falta de llibertat d'expressió o per fugir de les màscares" i ha incidit en que el Festival també servirà per recordar els cent anys del genocidi armeni, amb la poeta Violet Grigoryan. Ho veurem el proper dia 10. També es recordarà la figura de Ramon Llull, com si fos un poeta més el repertori del festival, i se'n llegiran alguns poemes...

Per descomptat, la ciutat seguirà bullint al seu ritme tot acollint més actes en paral·lel i en general. D’una banda, destacar ells llocs habituals com l'Horiginal que (dins dels actes del Barcelona Poesia) albergarà una lectura de poemes de la poeta romanesa Marta Petreu, amb Marc Romera i Amadeu Vidal i Bonafont. Serà, com és habitual del local, el proper dimecres dia 4 a les 20.30h. El mateix dia 4 a la Universitat de Barcelona hi haurà una taula rodona de poetes organitzada pel Centre Dona i Literatura. I també l'Ateneu Barcelonés acollirà l'acte Poesia i anarquisme, avui. I el cicle Poesia  a La Xina A.R.T., que inclou diferents actes entre els que destaquen el que tindrà lloc el dimarts dia 10 a les 20h, amb la presència de Edgardo Dobrey, Osías Stutman i Arnau Pons. I els que em deixo. Busquin, remenin. 
Per altra banda, deia, recordar que moltes de les llibreries de la ciutat seguiran amb la seva intensa agenda habitual. Perquè, per descomptat, la poesia funciona mots cops per omissió. Vagin doncs a llibreries i biblioteques, triïn i remenin, siguin crítics, furguin, purguin i gaudeixin. I que el Barcelona poesia 2016 sigui punt de partida i no només d’arribada.
Mentrestant, els convido a passar per aquí i anar veient com va desfilant el repertori.

Siguin benvinguts i benvingudes al Barcelona Poesia 2016!


L’Apuntador. 
   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada