dijous, 8 de maig del 2014

Per anar fent boca

  
Ja la tenim aquí. La Setmana de la Poesia de Barcelona 2014 comença el proper dia 14 però ahir ja es va presentar l’edició d’enguany al Palau de la Virreina, a través del Tinent d’alcalde de cultura Jaume Ciurana i els Directors de la Setmana, D. Sam Abrams i Ernest Farrés. Moltes coses. Exposicions i periodistes, torn de preguntes, aclarir alguns dubtes. També donar a conèixer els noms dels guanyadors del premi de Poesia dels Jocs Florals de Barcelona i el Premi Extraordinari Memorial 1714, que han recaigut en Melcion Mateu (per l’obra ‘Illes lligades’) i Marcel Riera (per l’obra ‘Inventari de Montjuïc’), respectivament. La Setmana de poesia s’estrenarà justament amb l’entrega de dits premis (al Saló de cent de l’Ajuntament) i la presentació de l’Anuari Poètic que aquest any ha anat a càrrec de Jordi Valls. Un altre apunt de la presentació és que se’ns ha fet saber la voluntat de seguir amb la línia d’anar alternant periòdicament la direcció, per la qual cosa, a partir del 2015, Teresa Colom prendrà el relleu d’Ernest Farrés. 

I bé, per bé que cal mirar el programa complet (aquí el podeu consultar), des del blog miraré d’apuntar alguns dels fils conductors d’enguany, ni que sigui a grans trets, per anar fent boca.
 
Un dels puntals de la Setmana parteix de la commemoració del Tri-centenari, a través del qual es vehiculen diferents actes que volen donar un caire de normalitat davant el fet de parlar de la pròpia llengua i de la pròpia terra, com ja passa a la resta de països diguem-ne “normals”. Han dit. Així partint de l’epígraf “La somnio completa” (títol furtat d’un vers de Pere Quart), se’ns permetrà escoltar diferents veus dels territoris de parla catalana, interactuant, mostrant-ne així la seva riquesa dialectal. També amb odes i contra-odes a Catalunya i Barcelona (dia 16, Museu d'Història de Catalunya), a mode d'un pretès acarament entre allò més tradicionalment carrincló amb d'altres propostes més agosarades i gamberres. També hi ha el Mar com a fil conductor, com a porta de sortida i entrada, que trobarem plasmat en l’espectacle Al mar (espectacle que es farà, per redundar-ho més, si cap, al Museu Marítim). Un conjunt d’actes, els de la Setmana, que pretenen no estar allunyats de la realitat cultural del país.

Hi ha una altra part d’homenatges a diferents figures rellevants del nostre entorn (les quals es donarà compte a través de diferents recitals, jornades i/o conferències): Martí de Riquer, Josep Maria Boix i Selva i, en especial, Joan Vinyoli, del que aquest any, recordem-ho, es compleix el centenari del seu naixement. 
 
Més coses. Concerts de gent com Víctor Bocanegra  amb un cabaret anomenat “Una sang vertical”, (dia 14, Convent dels Àngels) i Bikimel amb un espectacle inspirat en la vida a la natura i l’experiència a Farrera (dia 15, Museu Frederic Marés). Es recordarà el poeta i cantant novaiorquès Lou Reed amb un acte conduït per David Castillo, amb diferents rapsodes i la interpretació d’alguns temes per part de la cantautora amerciana Tori Sparks (dia 16, Plaça de les dones). També es comptarà amb veus portentoses al servei  de la declamació com són les de: Josep Maria Pou, amb Jordi V. Pou, recitant Edgar Allan Poe (dia 19, Auditori de La Pedrera), i Lluís Soler, que farà una lectura personal de Vinyoli amb un espectacle anomenat “Vinyoli per Vinyoli” (16, Auditori de La pedrera), on per fer-ho emprarà només paraules del poeta, cosint així un macro text itinerant per tal d’explicar/relatar/apropar la vida del poeta a l’espectador.

Aquest any també s'insereixen algunes noves propostes, que van des de jornades de noves tecnologies i poesia fins a recitals que juguen amb els sentits i amb la recepció a la que estem acostumats del material poètic. Per una banda, recitals: "In Absentia" (dia 15, Biblioteca de Catalunya), on escoltarem la veu de diferents poetes traspassats recitar-se a ells mateixos (Clementina Arderiu, J.V. Foix, Josep Carner, Maria Villangómez), no per cap invocació secreta, sinó gràcies al fons d’enregistraments sonors de la Biblioteca de Catalunya  i a la Càtedra Màrius Torres. O la proposta "Miró a les fosques" (dia 18, Fundació Joan Miró), amb textos de Joan Miró i poètica de Luís de Góngora, de la mà de Perejaume, Jordi Cornudella i un conjunt més de gent que ens plantejaran un petit elogi del sentit del tacte, així com també, suposo, motius per a la reflexió en relació al sentit predominant dels nostres temps, en relació a tot allò audiovisual . La resta, un misteri, caldrà anar-ho a veure. Per altra banda, es proposa una jornada dedicada a la poesia i a les noves tecnologies (dia, 17, Auditori del Mobile World Center), amb conferències i debats al voltant de la poesia generativa, els hipertextos, etc. Enguany, casant-ho una mica amb tot això, la web de la Setmana estrena una aplicació on l’usuari podrà jugar amb un seguit de fragments de poemes (de gent que participa a la Setmana i d’altres poetes diguem-ne canònics nostrats) a mode de collages colats que poden fer joc amb els imants de la nevera, en definitiva un poema per tunejar (foto inclosa) a fi d'enviar, difondre o el què bonament vingui en gana.
 
Es comptarà també amb la presència, és clar, de poetes a pèl: diferents premis Carles Riba recitant, llegint o declamant (biblioteca Jaume Fuster), i en aquest cas dialogant també, es comptarà amb dos poetes Uruguaians de vast recorregut com són Ida Vitale i Enrique Fierro (dia 15, Casa Amèrica), així com també una jornada de Spoken Word (dia 16, Pl. Sant Felip Neri). No oblidem tampoc la commemoració del desè aniversari del cicle “Poesia als parcs” on una bona quantitat de poetes recitaran Joan Vinyoli (dia 19, Escola Industrial) . I el festival Internacional de Poesia de Barcelona, que aquest any comptarà amb  la presència de Mircea Cartârescu, María Negroni, Mary Jo Bang, Alexander Kúixner, i el català Antoni Clapés i la valenciana d’adopció Anna Montero.

Aquest podria ser a grans trets el mapa itinerant de la Setmana, que també aposta per ampliar els espais que la ciutat pot oferir al festival, incorporant nous emplaçaments com són: el Teatre Akadèmia, el TNC o el nou espai cultural del Born. Tot això per anar fent mapa. Però mirin, mirin el programa. Planifiquin, facin-se el seu.

Hi haurà més coses, és clar, tant des de dins com des de fora de tot l’assumpte. Estiguin al cas. Des d’aquí anirem informant puntualment, en la mesura que el do de l’omnisciència ho permeti.  
Ja saben.  


Siguin tots i totes benvinguts i benvingudes,

L’apuntador. 
       

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada