dijous, 9 de maig del 2013

Jocs Florals (1)

A la primera fila del Saló de Cent hi havia Núria Feliu i Marina Rossell que, en arribar, es va fondre en una abraçada amb la pubilla de Sants. Després, a aquella primera fila s’hi va afegir Xavier Bru de Sala, comissari de l’Any Espriu. L’acte de lliurament dels premis dels Jocs Florals, que ahir obrien la Setmana de la Poesia de Barcelona, va començar amb el retard de rigor, de fer fi. Malgrat l’estampa descrita, l’acte, sempre recarregat de solemnitat, va passar prou àgil. Mentre els assistents, que gairebé omplien tots els bancs, esperaven que la banda engegués, un petit grup feia discretament una visita guiada al Saló de Cent. Alguns dels poetes que recitarien un poema cadascun i que apareixien en el balanç poètic del 2012, elaborat per Meri Torras (gran, només us diré, per ara, que es titula “Fetitxismes”!), ja estaven a punt: asseguts en aquells bancs-butaques altes en què, per força, t’hi ha de quedar l’esquena esllomada. 



Entren dues noies de protocol a correcuita, cosa que anuncia que aviat comencem. Engega la banda, apareixen l’alcalde Xavier Trias i el regidor de Cultura Jaume Ciurana flanquejant els premiats: Àngels Gregori (Jocs Florals) i Carles Miralles (Premi Extraordinari Memorial Salvador Espriu). Ningú s’entrebanca, tothom somriu. Sí, fins aquí tot sobre el guió, oi? 

Condueix l’acte amb ritme i sense encantar-se l’actriu Àngels Bassas. Per començar i per tancar, Trias ressalta que els Jocs Florals fomenten “el talent i la creació poètica”, també destaca la centralitat que tindrà, en el festival, la figura d’Espriu i “el seu compromís cívic”, i el deure de “la capital de Catalunya” en “col·laborar en difondre la seva obra”. 

Anem cap a la teca (sempre literària i intangible, en acabar l’acte ja no hi ha copeta de cava, no és d’ara, no): Sebastià Bonet (nebot d’Espriu, acaba de publicar Voluntàries, llibre d’exercicis numèricopoètics), llegeix notes disperses i rescata un poema sobre el gremi de l’oncle –que topa amb els poetes–; per acabar llança un suggeriment a l’aire del Saló de Cent: que es recuperi el premi Salvador Espriu de poesia jove. Més tard, Francesc Parcerisas, membre del jurat (el que en estil jocfloralesc s’anomena “mantenidor” del premi) recordarà, en “la dificilíssima conjuntura actual, les dificultats per veure publicats els poemaris, les deficiències en la distribució, la poca presència en les llibreries i la manca d’un públic lector actiu”. Cleca contra un cert cofoïsme. Dirà que tot això és encara més marcat en els poetes “novells” i celebrarà, això sí, que “els Jocs Florals mantinguin la puixant vitalitat”. 

Després de Bonet, un tastet (aliment sols per l’esperit, recordem-ho) de poemes del 2012. Reciten Teresa Colom (poema a la mare), Anna Garcia Garay (“la vida és allò que ens passa entre caselles blanques i negres”, Gemma Gorga (“no és veritat que els metges facin servir eufemismes”), Arnau Pons (poema al voltant “d’un tema tan literari com l’adulteri”) i Marcel Riera (un “Joyce segons Proust”).

* Les fotos són de l'Ajuntament de Barcelona.

2 comentaris:

  1. Sí, confirmo que quedes esllomat. Bona crònica!

    ResponElimina
  2. Gràcies, Anna! El teu poema -dreçant-se d'aquestes fustes trencaesquenes- em va agradar molt!

    ResponElimina